Az oldalunkon sütiket használunk a személyre szabott tartalom nyújtásához és a nézettségi adatok gyűjtéséhez. Az oldal további böngészésével elfogadja a sütikkel kapcsolatos irányelveinket. - További információk

Elfogadom

Tudástár

Keresés az alapanyagok között:

Ánizs termés

Illóolajának fő hatóanyaga a transz anetol. az ánizs illóolaja három úton választódik ki a szervezetből: a légzőkészüléken, a húgyutakon és a tápcsatornán keresztül.

Olvass tovább!

Levendula

Évelő félcserje, melynek szárai kevesebb mint 70 cm magasságúak. Értékét elsősorban az illóolaj tartalmának köszönheti, ami a szárakban és a levelekben is megtalálható ám minőség tekintetében a virágokból nyert illóolaja a legkívánatosabb

Olvass tovább!

Anyalevél

Az anyalevelet (vagy szenna termést) világszerte alkalmazzák hagyományos hashajtóként.

Olvass tovább!

Aranyvesszőfű

Vizelethajtó (diureticum, salureticum) hatású. Javallt vesekőbetegségban (nephrolithiasis) vízlökésként, továbbá húgyhólyaggyulladásban (cystitis) vesemedence gyulladásban (pyelitis)..

Olvass tovább!

Astragalus membranaceus (baktövis, vagy kínai csűdfű)

Az Astragalus membranaceus, (vagy baktövis) jótékony hatását elsősorban triterpén-szaponin, poliszacharid és flavonoid vegyületeinek köszönheti.

Olvass tovább!

Bíbor kasvirág (echinacea purpurea)

A kasvirág gyökér kivonatok növelik az emberi szervezet nem specifikus védettségét azáltal, hogy fokozzák a falósejtek működését.

Olvass tovább!

Borsmenta

Nálunk is honos évelő növény tarackos gyöktörzzsel. A szár magassága elérheti a 100 cm-t, melyen tojásdad 3-8 cm hosszú levelek fejlődnek. A virágok a szár csúcsán egymás feletti örvökben füzérszerűen helyezkednek el, ibolya, vagy rózsaszínűek.

Olvass tovább!

Cickafark

Évelő gyógynövényünk, amely napsütötte füves területeken mindenütt megtalálható. A gyöktörzsből fejlődő szárak elérhetik a 80 cm-es magasságot. A fitoterápiában a teljes föld feletti részét alkalmazzuk, de a drog annál értékesebb, minél több virágos, szárcsúcsi részt tartalmaz.

Olvass tovább!

Csalán

Emlékezetes élményeink fűződnek a csalánhoz, hiszen ki ne tapasztalta volna már a növény szárán és levelein található csalánozó fullánkszőrök bizsergető csípését.

Olvass tovább!

Csalángyökér

A csalán (urtica dioica) évelő növény, levelei átellenesen ülnek, csúcsukon kihegyezett szív alakúak, széleik fűrészesek. Leveleit (Urtica folium) és gyökerét (Urtica radix) gyűjtik.

Olvass tovább!

Édesgyökér (glycyrrhiza glabra)

Az édesgyökeret többek között gyomorfekélyes betegek kezelésére használják, részben triterpén jellegű vegyületeinek gyulladásgátló hatása miatt..

Olvass tovább!

Édeskömény

Az édeskömény termései fokozzák a vizelet kiválasztását, ugyanakkor a húgyutakban enyhe görcsoldó és baktériumok fejlődését gátló hatást fejtenek ki.

Olvass tovább!

Egynyári üröm (Artemisia annua)

Az Artemisia annua a jövőben a különböző kórfolyamatok kezelésének zászlóshajójává válhat, ha azonosítani tudjuk a potenciálisan aktív komponens(eke)t..

Olvass tovább!

Galagonya

Mind a virágos ágvégekből, mind a termésekből készült kivonatok nyugtató (sedativ) hatásúak, javítják a szív koszorúerek átáramlását, csökkentik a vérnyomást.

Olvass tovább!

Ginko biloba levél

A Ginko biloba levél készítményeit a tradícionális kínai gyógyászatban már évezredek óta használják az agyi és környéki keringési, vérátáramlási zavarokban,

Olvass tovább!

Gyömbér

A gyömbért hagyományos gyógyszerként használták gyomorpanaszok, fejfájás és fertőzések kezelésére. Gyulladáscsökkentő tulajdonságait évszázadok óta dicsérik, és mára ezt tudományos tanulmányok is megerősítették

Olvass tovább!

Kakukkfű

Törpe félcserje, amely részben kúszó, de felső része felegyenesedő, magassága mindössze 5-20 cm, szárai 1 mm vastagságúak, melyen az apró, ép szélű levelek átellenesen ülnek.

Olvass tovább!

Kamilla virágzat

Besőleg a kamillateát általában a tápcsatorna gyulladásos betegségeiben rendelik

Olvass tovább!

Körömvirág

A Körömvirág egynyári termesztett gyógynövényünk nyár elejétől a fagyok beálltáig virágzik, magassága elérheti a 60 cm -t. A fitoterápíában alkalmazott virágai annál értékesebbek minél sötétebb narancs színűek.

Olvass tovább!

Kurkuma

A kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozó 1-1,5 m magasra növő lágyszárú, virágos trópusi növény, melynek sárga színű, kissé csípős, földes ízű gyöktörzsét elsősorban fűszerként ismerjük.

Olvass tovább!

Kutyabenge kéreg

A kutyabenge kéreg (frangulae cortex) legértékesebb hashajtónk: hatása biztos, kevésbé vezet megszokáshoz, mint a hozzá hasonló, a vegyi ingerekre érzékeny idegvégkészülékekre (kemoreceptorokra) ható gyógyszerek.

Olvass tovább!

Lósóska mag

A népi gyógyászatban a lósóskamagot (rumicis fructus) gyakran használják hasmenések megszüntetésére gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt.

Olvass tovább!

Macskagyökér

Évelő növény, sziklás hegyvidékeken, de patakok mellett, vagy akár száraz, bokros helyeken is megtalálhatjuk. Gyógyhatása évezredek óta ismeretes és figyelemre méltó.

Olvass tovább!

Medveszőlőlevél

Nevét piros bogyóterméséről kapta. Örökzöld talajtakaró cserje a hegyvidékeken, hozzánk legközelebb a Kárpátok hegyláncain gyakori.

Olvass tovább!

Szőlőmag

A szőlőmag gazdag antioxidánsokban, beleértve a fenolos savakat, antocianinokat, flavonoidokat és oligomer proantocianidin komplexeket (OPC).

Olvass tovább!

Tökmag

A közönséges tök (cucurbita pepo) nálunk is jól ismert, széles körben termesztett egynyári, lágyszárú kúszónövény. a fitoterápiában használt  értékes hatóanyagokat a tökmag (cucurbitae semen) tartalmazza.

Olvass tovább!

Vadgesztenye por

A vadgesztenye készítmények főbb javallatai: viszérgyulladás (phlebitis), aranyeres bántalmak, visszeres lábszárfekély (ulcus curris).

Olvass tovább!

Találjunk együtt megoldást az egészségi gondjaidra!

Bátran vedd fel velem a kapcsolatot!

Kapcsolatfelvétel
Logó - Achillea

"Bármilyen életkorban és életmódban mindenki számára előnyös lehet a gyógynövények használata. Szinte mindenfajta betegségnek megtalálható a természetes alternatív, vagy kiegészítő terápiája."