Az oldalunkon sütiket használunk a személyre szabott tartalom nyújtásához és a nézettségi adatok gyűjtéséhez. Az oldal további böngészésével elfogadja a sütikkel kapcsolatos irányelveinket. - További információk

Elfogadom

Tudástár

Crohn betegség

A Crohn betegség az emésztőrendszer krónikus gyulladásos betegsége, amelyben többnyire a vékonybél és a vastagbél érintett. Jellemző tünetek:

 • Hasi görcsök
 • Hasmenés
 • Véres széklet
 • Csökkent étvágy, fogyás
 • Láz, kimerültség


A betegség krónikus lefolyású, a konvencionális medicina eszközeivel jelenleg nem gyógyítható. Egyes orvosok szerint a terápiás kezelésekkel csupán a tünetek enyhítését, vagy egyes esetekben talán huzamos ideig tartó panaszmentességet lehet elérni. Tekintve, hogy a gyulladás a teljes bélfalat érinti, a betegség kezdeti stádiumában a bél felszínén apró sebek keletkeznek, melyek később a belek falába mélyen behatoló fekélyekké alakulhatnak át. Ezek gyakran a bél perforációjához (kilyukadásához), gyulladásos tályogokhoz vezetnek. További szövődmények:

 • Fisztula vagy sipolyképződés a végbél közelében
 • Fekélyek amelyek feltűnhetnek bárhol a szájüregtől a végbélig
 • Ízületi gyulladás, bőrgyulladások.


A betegség kialakulásában közrejátszanak a genetikai tényezők, valamint az immunrendszer – mondják. A pontos okok ugyan nem ismertek, de bizonyos összefüggések tükrében feltehető, hogy egy korábbi vírusos vagy bakteriális fertőzés állhat a háttérben, míg létezik olyan álláspont is, mely szerint a gyulladás egy autoimmun folyamat része. Van azonban olyan elmélet is, mely szerint a genetikai hajlam és a bakteriális fertőzésre adott, rendellenes immunválasz húzódik meg a betegség mögött. A kutatások nagy része arra próbál rávilágítani, hogy a Crohn betegség kialakulásának oka egy, a gyomor bélrendszerben élő baktériumra adott rendellenes immunválasz.

A természetgyógyász részben egyetért a fenti állításokkal, de semmiképpen nem tekinti a Crohn betegséget olyan gyógyíthatatlan betegségnek, ahol legjobb esetben is csak a tünetek enyhítését lehet elérni. A bakteriális fertőzéssel mindenképpen számolni kell, a háttérben azonban alapvetően a táplálkozási szokásaink megváltozása állhat. A feldolgozott iparilag előállított élelmiszerek fogyasztása során szokatlan szerkezetű – a természetben nem létező – anyagok kerülnek az emésztőrendszerünkbe. Ezek lebontása során úgynevezett szabad gyökök jönnek létre. Ezek vegyi szerkezetében a külső elektronhéjon egyetlen elektron kering, reakcióképességük igen kifejezetté válik. Átalakulnak páros elektront viselő stabilabb vegyületté, de addig károsítják az élő szervezetet. Alapvető tehát a táplálkozási szokásainkban a lehetőségekhez mérten visszatérni a vegyszer és adalék anyagoktól mentes, házilag készített élelmiszerekhez a gyulladások megelőzése érdekében. Ez az első lépés.

Ajánlott diéta lényeges elemei: Zabpehely, hal és fehér húsok, teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztből készült kenyér, burgonya és rizs helyett kizárólag hajdina, roppanósra párolt vagy nyers, vegyszermentes zöldségfélék, saláták, tökmagolajjal.

Amikor a bélfalon baktériumok által előidézett gyulladás következtében sebek, később fekélyek képződnek ez egy életveszélyes folyamat, amit nem nézhetünk tétlenül, különösen mivel megvannak az eszközeink a gyulladáscsökkentésre a kórokozó baktériumok elpusztítására és a teljes emésztőrendszer regenerálására. Ezért a második lépés a gyógyulás érdekében a megfelelő gyógynövények alkalmazása egy kidolgozott fitoterápiás terv alapján.

A Crohn betegség esetében a fitoterápia három pillére:

 • a kórokozó baktériumok elpusztítása,
 • gyulladáscsökkentés,
 • az immunrendszer támogatása.


Fitoterápiás eszköztárunk bőségesen tartalmaz kiváló hatóanyagokat, amelyek alkalmazásával jó eredményeket tudunk elérni mindhárom területen. a Herbita Rumex - Bélflóra egyensúly teakeverék mellett fekélygyógyító és immunstimuláns hatása miatt a második kitűnő segítőnk a Herbita Calendula - Gyomor és bél teakeverék.

fitoterápiás konzultáció lehetőséget biztosít arra, hogy áttekintsük az egészségi problémáidat és személyre szabott gyógynövényes kezelési módot dolgozzunk ki.

Találjunk együtt megoldást az egészségi gondjaidra!

Bátran vedd fel velem a kapcsolatot!

Kapcsolatfelvétel
Logó - Achillea

"Bármilyen életkorban és életmódban mindenki számára előnyös lehet a gyógynövények használata. Szinte mindenfajta betegségnek megtalálható a természetes alternatív, vagy kiegészítő terápiája."