A Crohn betegség az emésztőrendszer krónikus gyulladásos betegsége, amelyben többnyire a vékonybél és a vastagbél érintett. Jellemző tünetek*:
A betegség krónikus lefolyású, a konvencionális medicina eszközeivel jelenleg nem gyógyítható. Egyes orvosok szerint a terápiás kezelésekkel csupán a tünetek enyhítését, vagy egyes esetekben talán huzamos ideig tartó panaszmentességet lehet elérni. Tekintve, hogy a gyulladás a teljes bélfalat érinti, a betegség kezdeti stádiumában a bél felszínén apró sebek keletkeznek, melyek később a belek falába mélyen behatoló fekélyekké alakulhatnak át. Ezek gyakran a bél perforációjához (kilyukadásához), gyulladásos tályogokhoz vezetnek. További szövődmények:
A betegség kialakulásában közrejátszanak a genetikai tényezők, valamint az immunrendszer – mondják. A pontos okok ugyan nem ismertek, de bizonyos összefüggések tükrében feltehető, hogy egy korábbi vírusos vagy bakteriális fertőzés állhat a háttérben, míg létezik olyan álláspont is, mely szerint a gyulladás egy autoimmun folyamat része. Van azonban olyan elmélet is, mely szerint a genetikai hajlam és a bakteriális fertőzésre adott, rendellenes immunválasz húzódik meg a betegség mögött. A kutatások nagy része arra próbál rávilágítani, hogy a Crohn betegség kialakulásának oka egy, a gyomor bélrendszerben élő baktériumra adott rendellenes immunválasz.
A természetgyógyász részben egyetért a fenti állításokkal, de semmiképpen nem tekinti a Crohn betegséget olyan gyógyíthatatlan betegségnek, ahol legjobb esetben is csak a tünetek enyhítését lehet elérni. A bakteriális fertőzéssel mindenképpen számolni kell, a háttérben azonban alapvetően a táplálkozási szokásaink megváltozása állhat. A feldolgozott iparilag előállított élelmiszerek fogyasztása során szokatlan szerkezetű – a természetben nem létező – anyagok kerülnek az emésztőrendszerünkbe. Ezek lebontása során úgynevezett szabad gyökök jönnek létre. Ezek vegyi szerkezetében a külső elektronhéjon egyetlen elektron kering, reakcióképességük igen kifejezetté válik. Átalakulnak páros elektront viselő stabilabb vegyületté, de addig károsítják az élő szervezetet. Alapvető tehát a táplálkozási szokásainkban a lehetőségekhez mérten visszatérni a vegyszer és adalék anyagoktól mentes, házilag készített élelmiszerekhez a gyulladások megelőzése érdekében. Ez az első lépés.
Ajánlott diéta lényeges elemei: Zabpehely, hal és fehér húsok, teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztből készült kenyér, burgonya és rizs helyett kizárólag hajdina, roppanósra párolt vagy nyers, vegyszermentes zöldségfélék, saláták, tökmagolajjal.
Amikor a bélfalon baktériumok által előidézett gyulladás következtében sebek, később fekélyek képződnek ez egy életveszélyes folyamat, amit nem nézhetünk tétlenül, különösen mivel meg vannak az eszközeink a gyulladáscsökkentésre a kórokozó baktériumok elpusztítására és a teljes emésztőrendszer regenerálására. Ezért a második lépés a gyógyulás érdekében a megfelelő gyógynövények alkalmazása egy kidolgozott fitoterápiás terv alapján.
A Crohn betegség esetében a fitoterápia három pillére:
Fitoterápiás eszköztárunk bőségesen tartalmaz kiváló hatóanyagokat, amelyek alkalmazásával jó eredményeket tudunk elérni mindhárom területen.
*A tünetazonosság nem helyettesíti a szakorvosi diagnózist. Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek.
Linktár: https://www.healthline.com/health/crohns-disease#diet
"Bármilyen életkorban és életmódban mindenki számára előnyös lehet a gyógynövények használata. Szinte mindenfajta betegségnek megtalálható a természetes alternatív, vagy kiegészítő terápiája."