Az oldalunkon sütiket használunk a személyre szabott tartalom nyújtásához és a nézettségi adatok gyűjtéséhez. Az oldal további böngészésével elfogadja a sütikkel kapcsolatos irányelveinket. - További információk

Elfogadom

Tudástár

A Crohn betegség az emésztőrendszer krónikus gyulladásos betegsége, amelyben többnyire a vékonybél és a vastagbél érintett. Jellemző tünetek*:

 • Hasi görcsök
 • Hasmenés
 • Véres széklet
 • Csökkent étvágy, fogyás
 • Láz, kimerültség


A betegség krónikus lefolyású, a konvencionális medicina eszközeivel jelenleg nem gyógyítható. Egyes orvosok szerint a terápiás kezelésekkel csupán a tünetek enyhítését, vagy egyes esetekben talán huzamos ideig tartó panaszmentességet lehet elérni. Tekintve, hogy a gyulladás a teljes bélfalat érinti, a betegség kezdeti stádiumában a bél felszínén apró sebek keletkeznek, melyek később a belek falába mélyen behatoló fekélyekké alakulhatnak át. Ezek gyakran a bél perforációjához (kilyukadásához), gyulladásos tályogokhoz vezetnek. További szövődmények:

 • Fisztula vagy sipolyképződés a végbél közelében
 • Fekélyek amelyek feltűnhetnek bárhol a szájüregtől a végbélig
 • Ízületi gyulladás, bőrgyulladások.


A betegség kialakulásában közrejátszanak a genetikai tényezők, valamint az immunrendszer – mondják. A pontos okok ugyan nem ismertek, de bizonyos összefüggések tükrében feltehető, hogy egy korábbi vírusos vagy bakteriális fertőzés állhat a háttérben, míg létezik olyan álláspont is, mely szerint a gyulladás egy autoimmun folyamat része. Van azonban olyan elmélet is, mely szerint a genetikai hajlam és a bakteriális fertőzésre adott, rendellenes immunválasz húzódik meg a betegség mögött. A kutatások nagy része arra próbál rávilágítani, hogy a Crohn betegség kialakulásának oka egy, a gyomor bélrendszerben élő baktériumra adott rendellenes immunválasz.

A természetgyógyász részben egyetért a fenti állításokkal, de semmiképpen nem tekinti a Crohn betegséget olyan gyógyíthatatlan betegségnek, ahol legjobb esetben is csak a tünetek enyhítését lehet elérni. A bakteriális fertőzéssel mindenképpen számolni kell, a háttérben azonban alapvetően a táplálkozási szokásaink megváltozása állhat. A feldolgozott iparilag előállított élelmiszerek fogyasztása során szokatlan szerkezetű – a természetben nem létező – anyagok kerülnek az emésztőrendszerünkbe. Ezek lebontása során úgynevezett szabad gyökök jönnek létre. Ezek vegyi szerkezetében a külső elektronhéjon egyetlen elektron kering, reakcióképességük igen kifejezetté válik. Átalakulnak páros elektront viselő stabilabb vegyületté, de addig károsítják az élő szervezetet. Alapvető tehát a táplálkozási szokásainkban a lehetőségekhez mérten visszatérni a vegyszer és adalék anyagoktól mentes, házilag készített élelmiszerekhez a gyulladások megelőzése érdekében. Ez az első lépés.

Ajánlott diéta lényeges elemei: Zabpehely, hal és fehér húsok, teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztből készült kenyér, burgonya és rizs helyett kizárólag hajdina, roppanósra párolt vagy nyers, vegyszermentes zöldségfélék, saláták, tökmagolajjal.

Amikor a bélfalon baktériumok által előidézett gyulladás következtében sebek, később fekélyek képződnek ez egy életveszélyes folyamat, amit nem nézhetünk tétlenül, különösen mivel meg vannak az eszközeink a gyulladáscsökkentésre a kórokozó baktériumok elpusztítására és a teljes emésztőrendszer regenerálására. Ezért a második lépés a gyógyulás érdekében a megfelelő gyógynövények alkalmazása egy kidolgozott fitoterápiás terv alapján.

A Crohn betegség esetében a fitoterápia három pillére:

 • a kórokozó baktériumok elpusztítása,
 • gyulladáscsökkentés,
 • az immunrendszer támogatása.


Fitoterápiás eszköztárunk bőségesen tartalmaz kiváló hatóanyagokat, amelyek alkalmazásával jó eredményeket tudunk elérni mindhárom területen.

*A tünetazonosság nem helyettesíti a szakorvosi diagnózist. Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek.

Linktár: https://www.healthline.com/health/crohns-disease#diet

Találjunk együtt megoldást az egészségi gondjaidra!

Bátran vedd fel velem a kapcsolatot!

Kapcsolatfelvétel
Logó - Achillea

"Bármilyen életkorban és életmódban mindenki számára előnyös lehet a gyógynövények használata. Szinte mindenfajta betegségnek megtalálható a természetes alternatív, vagy kiegészítő terápiája."