Az oldalunkon sütiket használunk a személyre szabott tartalom nyújtásához és a nézettségi adatok gyűjtéséhez. Az oldal további böngészésével elfogadja a sütikkel kapcsolatos irányelveinket. - További információk

Elfogadom

Tudástár

Először is ejtsünk néhány szót a táplálkozásról, mivel a helyes táplálkozási szokások nagyban hozzájárulnak egyensúlyi állapotunk, egészségünk fenntartásához. Amikor a helyes étrend kialakításáról beszélünk, nem kell bonyolult dolgokra gondolni, inkább a hagyományos paraszti étrend elemeit kellene megismerni és lehetőség szerint visszaépíteni a táplálkozási szokásainkba.

  • nyers, vagy enyhén párolt zöldségfélék
  • alma
  • burgonya
  • magvak, hidegen sajtolt növényi olajok
  • tejtermékek
  • tojás
  • hagyományosan pácolt és füstölt szalonna és kolbász, telített zsírok*


A zsíros kenyér friss nyári paradicsommal bizony egészséges ételnek számít, viszont a húsfogyasztásunkat tartsuk 100g/nap mennyiség alatt. A cukorral még ennél is jobban vigyázzunk!

Az egyszerű szénhidrátok (mono- és oligoszaharidok) az élő szervezet energiatermelése szempontjából a legkönnyebben mozgósítható vegyületek. Répa- vagy nádcukor – Szacharóz Szőlőcukor – Glükóz. Gyorsan felszívódik, de sok inzulint igényel. Gyümölcscukor – Fruktóz, édesebb a háztartásban használt répa- vagy nádcukornál. Lassan szívódik fel és vércukor szintet csak lassan emeli, de ma már tudjuk, hogy még a glükóznál is veszélyesebb, mivel növeli az inzulinrezisztenciát, emeli a trigliceridszintet, mivel a fruktózból a szervezet zsírt szintetizál – így több lesz a vérzsír (normál érték 1,7 mmol/l alatt). A fruktóz a glukóznál is tízszer aktívabban vesz részt a glikációban (másként: enzimatikus glikoziláció, amely egy a biomolekulákat károsító folyamat). Mindez azt jelenti, hogy a gyümölcsfogyasztás ugyan nem egészségtelen, de bizony egyáltalán nem mondhatjuk, hogy a sok gyümölcs fogyasztása a jó egészség alapja.

A táplálkozásban nagyon fontos tehát a szénhidrátok és a zsírok helyes aránya. WHO ajánlás mximuma 50gr/nap, hozzáadott cukor, de jó lenne levinni 15-25gr/nap összes cukor értékre, a zsíroknak (telített és telítetlen zsíroknak egyaránt) viszont helyet kell adnunk a táplálkozásunkban! Cynthia Kenyon amerikai molekuláris biológus és biogerontológus kísérletei bebizonyították, hogy az öregedés egy gének által irányított folyamat.

A kalóriabevitel drasztikus csökkentésének hatására kikapcsol az a gén, amely az inzulintermelést kontrollálja, ezáltal bekapcsolt állapotba hoz egy másik gént ami életelixírként viselkedik. Ez a DAF-16-nak nevezett gén egy sor másik, javító és regeneráló folyamatokban résztvevő génnek küld utasításokat**. Az immunrendszert aktívabbá teszi a fertőzések elleni harcban és kikapcsolja a rákos folyamatokban résztvevő géneket. A rák így leküzdhető és az élet meghosszabbítható lehet egy „egyszerű” étrend változtatással, ami regeneráló géneket aktivál a szervezetben.        

Számos poliszaharid ellenben a barátunk a betegségek elleni harcban. Ezek közül emészthetők a keményítő és a nyálkák Emészthetetlenek a pektinek, mézgák, cellulóz és lignin.

A halolaj és rostos növényi táplálék (különösen a pektin) csökkenti a vastagbélrák kockázatát. Ez a két anyag külön külön is jótékony módon gátolja a daganatsejtek szaporodását, ám vizsgálatok során bizonyították, hogy az omega 3 (többszörösen telítetlen) zsírsavak és a növényi rostok kombinált alkalmazásával egy olyan – molekulákon belüli – folyamat indul el, ami növeli a daganatosan elfajuló, vagy már rákos sejtek programozott sejthalálának gyakoriságát. Ez azt eredményezi, hogy a rosszindulatú daganat sejtjei önmaguktól elpusztulnak.

 A magyarországi szelén deficientia szerepet játszhat a hazai rákos, kardiovascularis és diabeteses megbetegedések igen magas megbetegedési és halálozási arányában. A megfelelő szelénellátottsággal szignifikánsan csökkenthető a fenti betegségek (és a rheumatoid artritis) előfordulása. A szelén létfontosságú nyomelem amely nem, kumulálódik, így pótlásáról folyamatosan gondoskodni kell.

Minthogy a krónikus gyulladások – melynek hátterében szinte mindig káros mikroorganizmusok állnak – jelentős szerepet játszanak a daganatos megbetegedések kialakulásában, ezért a rákprevencióban minden olyan növényi anyag kiemelt szerepet kap, amely gátolja a káros mikroorganizmusok szaporodását és/vagy gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.     


*Az oldalon található információk, táplálkozási tanácsok tájékoztató jellegűek, daganatos betegség gyanúja esetén feltétlenül fordulj orvoshoz.

Linktár:
https://www.youtube.com/watch?v=vw4wZJ97dCM
** https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12845331/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17266679/

Készítmény

Készítmény

Tökmagolaj
Alapanyag

Alapanyag

Cucurbita pepo (közönséges tök)
Hatóanyag

Hatóanyag

Kukurbitacin

Találjunk együtt megoldást az egészségi gondjaidra!

Bátran vedd fel velem a kapcsolatot!

Kapcsolatfelvétel
Logó - Achillea

"Bármilyen életkorban és életmódban mindenki számára előnyös lehet a gyógynövények használata. Szinte mindenfajta betegségnek megtalálható a természetes alternatív, vagy kiegészítő terápiája."