Az oldalunkon sütiket használunk a személyre szabott tartalom nyújtásához és a nézettségi adatok gyűjtéséhez. Az oldal további böngészésével elfogadja a sütikkel kapcsolatos irányelveinket. - További információk

Elfogadom

Tudástár

Borsmenta

A borsmenta (mentha piperita) nálunk is honos évelő növény tarackos gyöktörzzsel. A szár magassága elérheti a 100 cm-t, melyen tojásdad 3-8 cm hosszú levelek fejlődnek. A virágok a szár csúcsán egymás feletti örvökben füzérszerűen helyezkednek el, ibolya, vagy rózsaszínűek.

Nagyon sokoldalúan felhasználható gyógynövényünk. A leveleiből készített teát emésztési panaszokban (dyspepsia) használják, a hidegen kis kortyokban fogyasztott tea csökkenti az émelygést a hányingert – ártalmatlan szer terhességi hányinger esetén, gyermekeknél azonban 3 éves kor alatt fogyasztása nem ajánlott. Gyógyászatilag legértékesebb vegyületei az illóolajában találhatók. Hatóanyagai relaxálják a bél simaizomzatát, megelőzik a görcsök kialakulását, oldják az epeköveket. Epehajtó (choleretikus) hatása miatt használjuk epehólyag bántalmak esetén, renyhe összehúzódás, rendszertelen ürülés, pangás okozta panaszok enyhítésére. Előnyös tulajdonságait más illóolajok szinergiájával fokozzuk.

Fül-, orr-, gégészetben szintén az illóolaját használják, mivel a mentolos orrcseppek csökkentik a nyálkahártya gyulladását, ezáltal mérsékelve a váladék termelődést légzéskönnyítő hatással vannak, nátha (rhinitis) esetén, de rendelik garat gyulladásban (pharyngitis) is.

Betegség / Tünet

Betegség / Tünet

Epekő betegség (cholelithiasis)
Alkalmazható gyógynövénytermék

Alkalmazható gyógynövénytermék

Achichol cseppek
Hatóanyag

Hatóanyag

Menthol

Találjunk együtt megoldást az egészségi gondjaidra!

Bátran vedd fel velem a kapcsolatot!

Kapcsolatfelvétel
Logó - Achillea

"Bármilyen életkorban és életmódban mindenki számára előnyös lehet a gyógynövények használata. Szinte mindenfajta betegségnek megtalálható a természetes alternatív, vagy kiegészítő terápiája."