Az oldalunkon sütiket használunk a személyre szabott tartalom nyújtásához és a nézettségi adatok gyűjtéséhez. Az oldal további böngészésével elfogadja a sütikkel kapcsolatos irányelveinket. - További információk

Elfogadom

Tudástár

Kakukkfű

A kakukkfű (thymus vulgaris) törpe félcserje, amely részben kúszó, de felső része felegyenesedő, magassága mindössze 5-20 cm, szárai 1 mm vastagságúak, melyen az apró, ép szélű levelek átellenesen ülnek. Virágai a levelek felett a szárcsúcson tömörülnek, bíborpirosak, rózsaszínűek, vagy liláspirosak. Májustól szeptemberig virágzik. A vadon termő növény illóolaj tartalma 0,2 – 0,6% míg a termesztett változaté kicsit magasabb, elérheti az 1 – 2,5% -ot ami arra is magyarázatot ad, miért olyan drágák az illóolajok, hiszen 1kg kakukkfű illóolaj előállításához akár 250 – 300kg nyersanyagra van szükség ebből az apró növényből.

Fő antibakteriális hatóanyaga a timol, amely az egyik leghatékonyabb növényi eredetű antiszeptikum.

Kisebb mennyiségben előforduló hatóanyagai:

  • Karvakrol
  • Para-cimol
  • Gamma-terpinén
  • Linalool


Leginkább a váladék felszakadásának elősegítésére, inhalálva használják, de légúti fertőzések kezelése mellett hatóanyagai alkalmassá teszik még görcsoldó, szélhajtó, emésztést elősegítő és általános erősítő szerként való alkalmazásra.

Alkalmazható gyógynövénytermék

Alkalmazható gyógynövénytermék

Sinus cseppek
Hatóanyag

Hatóanyag

Linalool Timol

Találjunk együtt megoldást az egészségi gondjaidra!

Bátran vedd fel velem a kapcsolatot!

Kapcsolatfelvétel
Logó - Achillea

"Bármilyen életkorban és életmódban mindenki számára előnyös lehet a gyógynövények használata. Szinte mindenfajta betegségnek megtalálható a természetes alternatív, vagy kiegészítő terápiája."