Az oldalunkon sütiket használunk a személyre szabott tartalom nyújtásához és a nézettségi adatok gyűjtéséhez. Az oldal további böngészésével elfogadja a sütikkel kapcsolatos irányelveinket. - További információk

Elfogadom

Tudástár

Székrekedés és aranyér fitoterápiája

A székrekedéshez kapcsolódó állandó hashajtóhasználat hozzászokáshoz vezethet. Ha elkerülhetetlen a hashajó alkalmazása, mindenképpen válassz természetes hashajtókat, mint például a Herbita Cassia - Hashajtó teakeverék vagy a Herbita Frangula - Hashajtó teakeverék. A széklettovábbítást meg lehet könnyíteni olyan ártalmatlan növényi anyagokkal, mint a lenmag, melynek használata nem vezet hozzászokáshoz.

Az agresszív hashajtók használata során egyre nagyobb fokú bélrenyheség alakul ki, vagyis a bélrendszer már nem lesz képes önállóan ellátni a széklettovábbítási funkcióját. Az éveken át tartó hashajtó szedés következménye egy súlyos kórkép, a szigmabél elernyedés (mega szigma) amikor is a béltartalom megreked, fokozottan besűrűsödik, a továbbhaladásra, kiürülésre képtelenné válik.

A székrekedés okai a következők lehetnek:

  • hashajtókkal való visszaélés
  • táplálkozási hibák (kevés rosttartalmú élelmiszer fogyasztása)
  • nem kielégítő napi folyadékbevitel
  • mozgásszegény életmód
  • a székletürítési reflex elnyomása
  • egyes gyógyszerek hatása és
  • lelki okok is szerepet játszhatnak 

Ügyelj a naponkénti intenzív testmozgásra, kerüld a székrekedést okozó élelmiszereket, gyümölcsöket (pl. áfonya, banán) biztosíts előnyt a nyers vagy enyhén párolt (roppanósra párolt) élelmi rostban gazdag zöldségféléknek, valamint a leveseknek, főzelékeknek.

Milyen élelmiszereket fogyassz?

A székrekedés problémáját normál esetben nem hashajtókkal kell megoldani! Hashajtó használata csak akkor indokolt, ha egy mérgezés esetén szükség van a béltartalom kiürítésére, illetve néhány speciális esetben (pl. ágyhoz kötött idős betegeknél). Számos növényi anyag azonban a segítségünkre lehet.

Fitoterápia:

Méregtelenítő étrend – böjtkúra
Bélflóra helyreállítás
Májműködés és epetermelődés támogatása
Bőséges folyadékbevitel
 
A széklettérfogatot növelő, nyálkaanyag tartalmú növényi szerek közül a legegyszerűbben alkalmazható a lenmag.

Zúzott lenmag. A maghéj magas nyálkatartalma miatt alkalmas a béltraktus gyulladt nyálkahártyájának bevonására, ugyanakkor a béltartalom továbbításának megkönnyítésére. Védi a bélfalat, adszorbeálja a méreganyagokat és a baktériumokat. A magvak mint ballasztanyag fokozzák a perisztaltikát (bélmozgásokat) és elősegítik a kiürülést.

Hosszan tartó kezelésre alkalmas. Csökkenti az étvágyat. Hozzászokás nem alakul ki. Gyerekek és várandós nők is használhatják. Mellékhatások nem ismertek. Eredményes terápiás hatás elérése érdekében naponta 1-3 alkalommal fogyasszuk megfelelő mennyiségű folyadék kíséretében. Az őrleményt folyadék nélkül bevenni tilos! 

● Herbita Cassia - Hashajtó teakeverék A kíméletes növényi hashajtó
Herbita Frangula - Hashajtó teakeverék. Biztos, ami biztos

Javallt székrekedésben (obstipatio, constipatio), és valahányszor lágy állományú székletet kell biztosítani, de ezt megfelelő étrenddel nem tudjuk elérni: aranyeres (haemorrhoidalis) bántalmakban, végbélberepedéskor (fissura ani). Az aranyeres panaszok eredményesen kezelhetők a vadgesztenye kivonatot tartalmazó HerbaClass Vadgesztenye Krémmel.

A Herbita Cassia és a Herbita Frangula teakeverék hosszan tartó kezelésre nem javasolt.

fitoterápiás konzultáció lehetőséget biztosít arra, hogy áttekintsük az egészségi problémáidat és személyre szabott gyógynövényes kezelési módot dolgozzunk ki.

Találjunk együtt megoldást az egészségi gondjaidra!

Bátran vedd fel velem a kapcsolatot!

Kapcsolatfelvétel
Logó - Achillea

"Bármilyen életkorban és életmódban mindenki számára előnyös lehet a gyógynövények használata. Szinte mindenfajta betegségnek megtalálható a természetes alternatív, vagy kiegészítő terápiája."