A köszvényt önálló kórképként kezeljük, azonban ahogy latin neve is mutatja, a betegség az ízületi gyulladások csoportjába tartozik. Jellemzően középkorú férfiaknál, illetve a nők esetében a menopauzát követően jelentkezik.
A gyulladásra jellemző tünetek*:
Bár számos arthritis típust különböztetnek meg, a tünetek többnyire hasonlóak. A gyulladásos csoportba tartozó megbetegedéseket közös néven reumatoid arthritisnek, míg a nem gyulladásos formákat osteo arthritisnek nevezzük.
A köszvény mint gyulladásos ízületi betegség az előbbi csoportba tartozik. A köszvényben szenvedők hirtelen fellépő heves rohamszerű fájdalmat, ízületi duzzanatot és gyulladást tapasztalnak, amely rendszerint a nagy lábujjon jelentkezik először, de érintheti az ujjakat, a csuklót, a térdeket és a sarkat is. A kiváltó ok a vér magas húgysav koncentrációja. A húgysavról tudnunk kell, hogy ez a kristályosodásra hajlamos anyag bizonyos ételek fogyasztása során melléktermékként keletkezik a szervezetünkben. A keletkezett kristályok az ízületeidben felhalmozódva heves fájdalmat okoznak.
Nagyobb valószínűséggel számíthatsz a betegség kialakulására az alábbi esetekben:
Mit tehetsz, hogy mérsékeld a betegség előrehaladását?
Az ízületeink támogatásában a legnagyobb szerepet az erős izmok kapnak. Az erős izmok nagyobb mozgástartományban történő mozgatást tesznek lehetővé és mérséklik a fájdalmat. Ezért nem a pihentetés, hanem a mozgás által megvalósított izomerősítés fogja elősegíteni a javulást.
Természetesen a mozgathatóság fenntartása érdekében olyan gyulladás és fájdalomcsillapító hatású növényi anyagokat is alkalmazunk, amelyek segítenek növelni a nagyon is szükséges fizikai aktivitást. Túlsúly, elhízás esetén a súlycsökkentés is komoly segítséget jelent az ízületek védelmében, amit megfelelő diéta alkalmazásával tudunk megvalósítani.
Milyen élelmiszereket kerülj, ha köszvényed van?
Az alábbi magas purin, illetve fruktóz tartalmú élelmiszereket ajánlott elkerülni:
Milyen élelmiszereket fogyassz, ha ízületi gyulladásod, köszvényed van?
Az alább felsorolt élelmiszerek általában biztonságosak a köszvényben szenvedők számára:
Elengedhetetlen a testsúly csökkentés, mértékletesség a táplálkozásban, a szeszes ital fogyasztás mérséklése, dohány elhagyása, és a rendszeres megerőltető testmozgás beiktatása megfelelő folyadékbevitel mellett.
Meg kell jegyezni, hogy az un. tiltólistás élelmiszerek elhagyása önmagában nem garantálja a teljes sikert, továbbá a köszvény esetében a fitoterápiás lehetőségeink is némiképp korlátozottak, mivel a betegség kezelésére használt egyes növényi szerek (Aconitum, Colchicum) rendkívül mérgezőek, házi szerként való alkalmazásuk nem lehetséges, de azért így sem maradunk segítség nélkül.
A fitoterápia eszköztárában rendelkezésre állnak kitűnő növényi hatóanyagok, amelyekkel elősegítjük a szervezetben felhalmozódó húgysav kiürülését, méregtelenítjük a szervezetünket és egyben biztosítjuk a megfelelő hidratálást. A kúrát ajánlott félévente megismételni.
*A tünetazonosság nem helyettesíti a szakorvosi diagnózist. Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek.
Linktár:
https://www.healthline.com/nutrition/best-diet-for-gout#TOC_TITLE_HDR_4
https://www.healthline.com/health/gout#causes
"Bármilyen életkorban és életmódban mindenki számára előnyös lehet a gyógynövények használata. Szinte mindenfajta betegségnek megtalálható a természetes alternatív, vagy kiegészítő terápiája."