Az oldalunkon sütiket használunk a személyre szabott tartalom nyújtásához és a nézettségi adatok gyűjtéséhez. Az oldal további böngészésével elfogadja a sütikkel kapcsolatos irányelveinket. - További információk

Elfogadom

Tudástár

Irritábilis bél szindróma (IBS)

Ezt a minden hatodik felnőttet érintő bélbetegséget heti gyakorisággal visszatérő idült hasi fájdalom és székrekedés-hasmenés váltakozása jellemzi, ami a betegek életminőségét jelentősen befolyásolja. Diagnózisa még ma is leginkább kizárásos alapon készül, mivel az IBS a gyulladásos bélbetegségek egy enyhe formája és a nyugalmi állapotban lévő fekélyes vastagbélgyulladásban (colitis ulcerosa) szenvedő betegek gyakran számolnak be IBS-szerű tünetekről.

A leggyakoribb panaszok* a következők:

  • görcsök, fájdalmak a has- és gyomortájékban, melyek székelést követően enyhülhetnek
  • alhasi nyomásérzés, teltségérzet
  • hasmenés vagy székrekedés, vagy a kettő felváltva
  • a széklet állaga változó lehet (kemény, híg vagy laza)
  • puffadás és hangos, hallható bélmozgás
  • hányás (gyakran hirtelen, hányinger nélkül)


A betegség kialakulásának pontos okai ismeretlenek. Egyik oka lehet az agy és a bél közötti információcsere zavara, amiben egy idegi hírvivő anyag a szerotonin is szerepet játszik. Ezt a magyarázatot támasztja alá a bélmozgás-zavar, valamint az, hogy sok esetben a normális emésztési folyamatok is fájdalommal járnak. Szerepet játszhat a panaszok kialakulásában a bélflóra összetételének változása, vagyis a kóros mikroorganizmusok elszaporodása, az epe- és májműködés zavarai de a bél áteresztőképességének megváltozása is.

Mit tehetsz, ha IBS-ben szenvedsz?

  • iktass be rendszeres, megerőltető testmozgást a napirendedbe
  • kisebb adagokat fogyassz az ételekből
  • csökkentsd a stresszt
  • kerüld a sülteket és a fűszeres ételeket


Amíg a hagyományos orvoslásnak nincsenek eszközei az IBS kezelésére, addig a fitoterápia eszköztárában számos kitűnő növényi hatóanyag áll rendelkezésre többek között az emésztőenzimek és epetermelődés fokozására, az emésztőrendszeri gyulladáscsökkentésre és  görcsoldásra, de a stresszcsökkentésre is.

A fitoterápiás konzultáció lehetőséget biztosít arra, hogy áttekintsük az egészségi problémáidat és személyre szabott gyógynövényes kezelési módot dolgozzunk ki.

Linktár: 
https://www.jw.org/hu/konyvtar/folyoiratok/ebredjetek-2017-3-szam-junius/belidegrendszer-masodik-agy/

 

Találjunk együtt megoldást az egészségi gondjaidra!

Bátran vedd fel velem a kapcsolatot!

Kapcsolatfelvétel
Logó - Achillea

"Bármilyen életkorban és életmódban mindenki számára előnyös lehet a gyógynövények használata. Szinte mindenfajta betegségnek megtalálható a természetes alternatív, vagy kiegészítő terápiája."