Az oldalunkon sütiket használunk a személyre szabott tartalom nyújtásához és a nézettségi adatok gyűjtéséhez. Az oldal további böngészésével elfogadja a sütikkel kapcsolatos irányelveinket. - További információk

Elfogadom

Tudástár

Kutyabenge kéreg

A kutyabengekéreg hashajtó hatású (laxans), a szokásos adag túllépése esetében erélyes hashajtó (purgans). Az antraglikozidok a vastagbélben fejtik ki hatásukat, de főleg a vizelettel választódnak ki; amennyiben a vizelet lúgos kémhatású, azt vörösre színezhetik, ami a vérvizelés benyomását keltheti. A hashajtó hatás az adagolást után csak 6 - 8 óra múlva jelentkezik. Vizes kivonatát ezért este lefekvés előtt teaként fogyasztják. Javallt székrekedésben (obstipatio, constipatio), és valahányszor lágy állományú székletet kell biztosítani, de ezt megfelelő étrenddel nem tudjuk elérni: aranyeres (haemorrhoidalis) bántalmakban, végbélberepedéskor (fissura ani).

A Frangulae cortex legértékesebb hashajtónk: hatása biztos, kevésbé vezet megszokáshoz, mint a hozzá hasonló, a vegyi ingerekre érzékeny idegvégkészülékekre (kemoreceptorokra) ható gyógyszerek. Használata óvatosságot igényel magas vérnyomásos és általában idősebb személyeknél, továbbá terheseknél, mivel alasi vérbőséget okozhat. Az anyatejen keresztül is kiválasztódik, ezért csecsemőknél hasmenést válthat ki. Görcskészséget csökkentő (antispastikus) szerekkel társítják, például édesköménnyel (Foeniculum vulgare). A hosszan tartó kezelés az elektrolitháztartás káliumvesztéssel járó zavarait okozhatja. A káliumhiány székrekedést idéz elő, a kezelés íly módon a kívánt hatással ellentétes következménnyel járhat. Hosszan tartó kezelésre ezért alkalmasabbak a nyálkaanyag tartalmú drogok, a lenmag (Linium semen), vagy a lenmagpehely.

Forrás: Dr. Rácz Gábor - Gyógynövényismeret

Alkalmazható gyógynövénytermék

Alkalmazható gyógynövénytermék

Herbita Frangula - Hashajtó teakeverék
Hatóanyag

Hatóanyag

Antrakinon

Találjunk együtt megoldást az egészségi gondjaidra!

Bátran vedd fel velem a kapcsolatot!

Kapcsolatfelvétel
Logó - Achillea

"Bármilyen életkorban és életmódban mindenki számára előnyös lehet a gyógynövények használata. Szinte mindenfajta betegségnek megtalálható a természetes alternatív, vagy kiegészítő terápiája."