Az oldalunkon sütiket használunk a személyre szabott tartalom nyújtásához és a nézettségi adatok gyűjtéséhez. Az oldal további böngészésével elfogadja a sütikkel kapcsolatos irányelveinket. - További információk

Elfogadom

Tudástár

Epekő betegség (cholelithiasis)

A szükséges és elégséges epetermelődés és akadálytalan epelefolyás általában lehetővé teszi, hogy az apró kövek a közös epevezetéken keresztül eltávozzanak, még mielőtt panaszt okoznának. Ebből következik, hogy az epekő-betegséggel és epegörcsökkel akkor találkozunk, ha kevés a termelődő epe, vagy az epehólyag nem ürül ki teljesen. A pangás következtében a kövek növekedésnek indulnak ami a következő panaszokhoz vezet:

 • hányinger, hányás
 • a vizelet sötét színű
 • széklet agyagszínű lesz
 • hasi fájdalmak
 • böfögés
 • hasmenés
 • emésztési zavarok

Ezeket a tüneteket együttesen epekólikának is nevezik.

Meg kell jegyezni, hogy a kövek önmagukban nem okoznak fájdalmat. Inkább akkor érezzük a fájdalmat amikor a kő megakadályozza az epe kiáramlását az epehólyagból. Ha csökkenteni szeretnéd az epekövek kialakulásának kockázatát, néhány olyan élelmiszer fogyasztását érdemes beiktatni az étrendedbe, amelyek emelik az úgynevezett enterohepatikus rátát, vagyis az epesav körforgást, így megelőzhető a pangás és ezáltal a kőképződés. Az epesav kiválasztást fokozza a például a fokhagyma, hagyma, torma, retek, mustár a kurkuma és az articsóka.

Ha az epekövek teljesen elzárják az epelefolyás útját, ez fertőzéshez és epehólyag gyulladáshoz vezet ami egy komoly egészségügyi vészhelyzet. Az akut epehólyaggyulladás (cholecistitis) tünetei:

 • heves fájdalom a has felső és a hát jobb középső részén
 • hidegrázás, láz
 • hányinger, hányás
 • étvágyvesztés

Ha lázad van és a fenti tünetek már egy órája nem szűnnek, azonnal fordulj orvoshoz!

Növényi hatóanyagok alkalmazásával megelőzhető az epekövek növekedése, sőt a növényi hatóanyagok némelyike képes arra, hogy feloldja a már meglévő köveket. Amíg az epehólyag gyulladás tünetei nem jelentkeznek, megkezdhető a fitoterápiás kezelés ami az esetek döntő többségében a szubjektív panaszok csökkenéséhez vezet, de segítségével gyakran teljes panaszmentesség is elérhető. 

Az epehólyag műtéti eltávolítása esetén az epe többé nem halad át az epehólyagon, így a körforgása gyorsul, koncentrációja csökken, ami a széklet vizessé válását eredményezi és gyakori hasmenéshez vezet. Állandó diétás előírások betartása válik szükségessé. 

fitoterápiás konzultáció lehetőséget biztosít arra, hogy áttekintsük az egészségi problémáidat és személyre szabott gyógynövényes kezelési módot dolgozzunk ki.

Találjunk együtt megoldást az egészségi gondjaidra!

Bátran vedd fel velem a kapcsolatot!

Kapcsolatfelvétel
Logó - Achillea

"Bármilyen életkorban és életmódban mindenki számára előnyös lehet a gyógynövények használata. Szinte mindenfajta betegségnek megtalálható a természetes alternatív, vagy kiegészítő terápiája."