Az oldalunkon sütiket használunk a személyre szabott tartalom nyújtásához és a nézettségi adatok gyűjtéséhez. Az oldal további böngészésével elfogadja a sütikkel kapcsolatos irányelveinket. - További információk

Elfogadom

Tudástár

Tökmag

A Cucurbita pepo (közönséges tök) nálunk is jól ismert, széles körben termesztett egynyári, lágyszárú kúszónövény. a fitoterápiában használt értékes hatóanyagokat a tökmag (Cucurbitae semen) tartalmazza. Mind a mag, mind pedig a magból sajtolással nyert zsíros olaj értékes fitoterápiás alapanyag.

Terápiás célra dülmiriggyulladásban (prostatitis), -túltengésben (prostata hypertrophia) kezelésében a héjnélküli fajták magját elsősorban Magyarországon és a környező országokban használják. Irritábilis húgyhólyag és éjszakai ágybavizelés esetére is hatásos a tökmagolaj, ami a hólyag- és záróizmokra kifejtett kedvező hatással magyarázható.

Hatás szempontjából a legjelentősebbnek a drog (vagyis a mag illetve az abból sajtolással nyert olaj) gyulladáscsökkentő fitoszterinjeit tartják. Hatásmechanizmusa nem teljesen tisztázott, azonban a BHP tünetekre kifejtett kedvező hatása kétségtelen. Napi adagja 3 evőkanál mag, míg az olajra nincs egységesen elfogadott napi mennyiség. 

Alkalmazható gyógynövénytermék

Alkalmazható gyógynövénytermék

Tökmagolaj
Hatóanyag

Hatóanyag

Kukurbitacin

Találjunk együtt megoldást az egészségi gondjaidra!

Bátran vedd fel velem a kapcsolatot!

Kapcsolatfelvétel
Logó - Achillea

"Bármilyen életkorban és életmódban mindenki számára előnyös lehet a gyógynövények használata. Szinte mindenfajta betegségnek megtalálható a természetes alternatív, vagy kiegészítő terápiája."