Az oldalunkon sütiket használunk a személyre szabott tartalom nyújtásához és a nézettségi adatok gyűjtéséhez. Az oldal további böngészésével elfogadja a sütikkel kapcsolatos irányelveinket. - További információk

Elfogadom

Tudástár

Az állandósult félelem, aggodalom és idegesség mint jellemző elmeállapot számos tünetetben nyilvánulhat meg. Ezek közé tartozik az ideges emésztési panaszok és az ideges hasmenés is.

Ha a stresszes és aggodalommal teli élethelyzetek és események a te esetedben is hasmenést és gyomorpanaszokat okoznak, nem vagy egyedül. Az attól való félelem, hogy a gyomorpanaszok, vagy a hasmenés nyilvános vagy idegen helyen jelentkezik, tovább növelheti az aggodalmat.

A jó hír, hogy a fitoterápia eszközeivel a tünetek kezelhetők, csökkenthetjük a kellemetlen szituációk számát, sőt idővel meg is tudunk szabadulni ezektől.

De mi okozza a problémát? Amikor az aggodalom és a szorongás gyomorpanaszokat és a hasmenést eredményez annak köszönhető, hogy a beleink és az idegrendszerünk kapcsolatban állnak egymással a bél-agy tengelyen keresztül. A több százmillió idegsejtből álló bélidegrendszert a bonyolult összetettsége miatt egyes kutatók a „második agy”-nak is nevezik. A bélidegrendszer feladata az emésztőrendszerünkben zajló hihetetlenül összetett és bonyolult folyamatok szabályozása, miközben állandó kapcsolatban áll az első, nagyobb idegközponttal, az aggyal.

Azonban ahogy a bélidegrendszer információkat küld az agynak, úgy a szorongás és aggodalom is kémiai hírvivő anyagokat indít az agyból a belekbe. Ezekre a jelzésekre adott válasz a beleidben fizikai tünetekben nyilvánul meg, mint a hányinger, hasmenés, gyomorgörcs, vagy éppen székrekedés.

Mivel a tünetek hasonlóak lehetnek az → Irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteihez, ezért a konzultáció alkalmával alaposan körül kell járni a kórkép jellemzőit, hogy a megfelelő kezelési tervet tudjuk összeállítani számodra.

Mit tehetsz máris, hogy mérsékeld a szorongás okozta tüneteket?

  • kerüld az alkoholfogyasztást és a dohányzást
  • csökkentsd a kávéfogyasztást és teljesen hagyd el az energiaitalokat
  • fogyassz kellő mennyiségű folyadékot
  • legyenek túlsúlyban a zöldségfélék, sovány húsok és magvak az étrendben
  • egyél többször, de kevesebbet
  • iktass be rendszeres testmozgást


A fitoterápia eszköztárában továbbá számos kitűnő növényi hatóanyagot találsz, amelyek segítenek normalizálni a belekben zajló folyamatokat támogatva ezzel a bélidegrendszered munkáját, de olyan növényi hatóanyagokat is, amelyek megnyugtatják a központi idegrendszert, mérséklik a stresszt, a szorongást.

Linktár:
https://www.healthline.com/health/anxiety-diarrhea#cause
https://www.jw.org/hu/konyvtar/folyoiratok/ebredjetek-2017-3-szam-junius/belidegrendszer-masodik-agy/

Találjunk együtt megoldást az egészségi gondjaidra!

Bátran vedd fel velem a kapcsolatot!

Kapcsolatfelvétel
Logó - Achillea

"Bármilyen életkorban és életmódban mindenki számára előnyös lehet a gyógynövények használata. Szinte mindenfajta betegségnek megtalálható a természetes alternatív, vagy kiegészítő terápiája."